Referat af seneste Generalforsamling
Referat af Generalforsamling i Kulinarisk Sydfyn onsdag d. 19/3 2025 i Egense Forsamlingshus, Svendborg
Tilstede var 125 deltagere foruden Bestyrelsen.
Velkomst og valg af dirigent
Formand Dorte Hoff Erichsen bød velkommen og foreslog Hjalte Brøndum Mansa som dirigent. Dette blev godtaget, og han konstaterede efterfølgende, at Generalforsamlingen var lovligt og rettidigt indkaldt.
Herefter blev hele Bestyrelsen præsenteret for Forsamlingen.
Formandens beretning
Et par overskrifter på årets beretning kunne være samarbejde og frivillighed, men der har været mange højdepunkter i 2024, som I her skal høre om.
I september sidste år flyttede Mikael og Hanne kontoret ind hos Svendborg Event og blev taget imod med åbne arme. Det har på alle måder givet god synergi og den daglige kontakt med ansatte med samme intensioner som vores, betyder at mange flere områder udvikles og vi trækker i samme retning. Turisme og det kulinariske kan nu spille endnu bedre sammen. Blandt andet viser begges årshjul, hvor det giver god mening at have samarbejde om forskellige events. Eksempelsvis ved ”Svend Filmdage”, hvor ”Bastarden” blev vist ved en kartoffelfrokost på Tåsinge og Æbleræs på havnen i Svendborg.
Vi har ad flere omgange haft samarbejde med Svendborg Bibliotek og i 2024 var det ved 2 Litterære middage med fuldt hus, hvor Mikael lavede mad efter inspiration fra bøgerne. I januar i år var det CREATE Festival med internationale kunstnere, SAK, personale fra biblioteket, Resume, Kondit og Dat samt Mikael, der havde forvandlet AOF salen til et kunstværk i sig selv, med skønne indslag og vidunderlig mad.
Det største arrangement Kulinarisk Sydfyn nok nogensinde har afviklet, var European Maritime Days med gæster fra mange lande. Eventen varede 2 dage og var i tæt samarbejde med lokale restauratører og producenter og hvor vores frivillige meldte tilbage, at de var klar, hvis det nogensinde kom til Svendborg igen, for så skøn en oplevelse havde det været at deltage i.
Aspargesfrokosten på Knabegaarden i Faaborg Midtfyn kommune var et stort tilløbsstykke og vi var samarbejdspartnere med de lokale restauratører, Vandkanten, Fruens Vilje, Steensgaard og Zoze om et dejligt måltid. Det var tydeligt at mange svendborgensere gerne vil køre dertil for den gode oplevelse og hvis I ikke nåede det sidste år, er chancen der igen 6. og 7.6. 25.
Oktober 2024 var det bud efter endnu et samarbejde mellem restauratører og lokale producenter, for på Bar 105 blev Råvarebordet introduceret med hjælp fra Thudes, ViTo, Øhavskøkkenet og Resumè og igen stod frivillige klar til at afvikle og servicere gæster.
Som ved Suppens Dag, med 920 gæster i år, vundet af Stella Maris, er ovenstående et fantastisk eksempel på, hvad det har at sige, når erhvervsdrivende, der egentlig er konkurrenter oplever sig selv og hinanden som kolleger i stedet for. Jeg er ked af at rose Mikael Hansen, men her tror jeg, det meget er hans indsats, der gør sig gældende.
I ”Gorillapark” har vi ofte været i spil og foruden ”Tasting in the Treetops” har der været Vildtaften på denne lokation.
Både det store fødevaremarked og julemarkedet har været afholdt i Rundbuehallen på Frederiksøen og vi ser frem mod vores jubilæumsår her i 2025, hvor vi satser på fejringen af, at vi har været i front omkring fødevarekvalitet i Danmark i 25 år.
Det er lykkedes os, at blive tildelt midler fra LAG SØM, så vi fra 2024 til 2026 kan arbejde målrettet med Et nyt kulinarisk kort, Pakkesamarbejde med Rejsebureauer, Temadage for Virksomheder, Råvarebordet – København og markedsføring/kommunikationsplan.
Dette kan realiseres med hjælp fra Fynske Bank, Halberg og SEAF og vi er dybt taknemmelige for støtten.
Vores revisor gennem mange år Esben Buch Andersen har valgt at trække sig fra dette hverv og overlade pladsen til en anden. Vi siger tusind tak for din indsats og ved, det har kostet mange søvnløse nætter, med den usikre økonomi vi ofte har præsenteret dig for.
Som afslutning vil jeg takke alle jer frivillige, der stiller op, hver gang I bliver spurgt.
Vid, at uden Jer kan intet lade sig gøre og nu er I også blevet det nye ”sort”, kan man læse i flere artikler. Overskrifter som ”Flere frivillige for første gang i 20 år” er dejlig læsning og skønt at Kulinarisk Sydfyn har været begunstiget, før det blev moderne.
Også tak til min engagerede bestyrelse, Hanne og Mikael.
Formand
Dorte Hoff Erichsen
Der var ingen spørgsmål til Formandens beretning, og den blev herefter godkendt.
Aflæggelse af det reviderede regnskab
Bogholder Svend Madsen gennemgik årsrapporten med resultatopgørelse for 2023/24 og forklarede revisor Esben Buch-Andersens grundlag for konklusion med forbehold med, at vi som sædvanlig på nuværende tidspunkt af året endnu ikke har svar på ansøgte støttebidrag og fondsmidler.
Årets resultat viste et underskud på 8.329 kr. mod et underskud på 78.058 kr. sidste år. Samlet set har foreningens arrangementer i årets løb givet et overskud på 288.643 kr.
Der var ingen spørgsmål til regnskabet, og det blev herefter godkendt.
Indkomne forslag
Ingen
Fastsættelse af kontingent
Bestyrelse ønskede at hæve det årlige kontingent fra nuværende 275 kr. til 350 kr.
Fra Forsamlingen lød spørgsmålet, hvad der lå til grund for de 350 kr. Til det svarede Lui Haas Jensen, at Kulinarisk Sydfyn jo arbejder indenfor det fødevarerelaterede felt, og at råvarer de seneste år er steget med 25-30%. Så hvis foreningen skal overleve i fremtiden, er kontingentet nødt til at følge med disse stigninger.
Herefter lød spørgsmålet, hvorfor det er kontingentet og ikke prisen på arrangementerne, man lader stige.
Til det svarede Lui Haas Jensen, at foreningen gerne vil holde vores arrangementer på et folkeligt niveau, så de fortsat kan være for alle og ikke kun for de få. Når det er sagt, så har der i år været prisstigning på Suppens Dag, hvor entréprisen blev fordoblet fra 75 kr. til 150 kr. Til gengæld er der andre arrangementer, der slet ikke giver noget overskud, og hvis der fortsat skal være råd til dem, er vi nødt til at sikre foreningens økonomi gennem en prisstigning på 6,25 kr. om måneden for det enkelte medlem.
Herefter var der ikke flere spørgsmål, og det blev det vedtaget, at kontingentet stiger til 350 kr. fra januar 2026.
Orientering om det kommende års program
Projektleder Mikael Hansen fortalte om arrangementerne i 2025:
JANUAR
30. januar: Kokkeskole i Egense forsamlingshus
31. januar: CREATE Festival festmiddag
FEBRUAR
22. februar: Suppens dag
MARTS
19. marts: Generalforsamling
21. marts: Kulturkulinarisk Byvandring med Navteam
31. marts: Møde med producenterne ang. Copenhagen Cooking
MAJ
2. maj: Vinvandring til Open by Night
7. maj: Book en mark, et samarbejde om lokal økologi med Landbrug&Fødevarer
25. maj: Kornmarked på Christiansmøllen
30. maj: Frokost i vinmarken under Geoparkdage
JUNI
6.-7. juni: Aspargesdage på Knabegaarden
10. juni: Nielsine Nielsens dag
12. juni: Hjælpermøde Fødevaremarked
22. juni: Sildebord og Carolinekor
28.-29. juni: 25-års jubilæum Fødevaremarked
JULI
Dato endnu ikke fastsat: Kulturkulinariske Byvandringer
AUGUST
16.-18. august: Det sydfynske Råvarebord på Copenhagen Cooking
19., 21. og 22. august: FOF Kulinariske temature
23.-28. august: 4 arrangementer under Svend Filmdage
SEPTEMBER
13. september: Det længste bord med Claus Meyer
OKTOBER
6. oktober: Æbleræs
9. oktober: Fynske egnsretter – rundtur i Svendborg
12. oktober: Smørrebrødsfestival
NOVEMBER
Dato endnu ikke fastsat: Det sydfynske Råvarebord
DECEMBER
6. december: Smagen af jul – rundtur i Svendborg
20.-21. december: Jule-Fødevaremarked
Til slut fortalte Mikael Hansen om, hvordan Sydfyn som en kulinarisk destination er blevet skrevet ind som en styrke i Svendborg Kommunes nye turismestrategi for 2025-27, der har fokus på autencitet og fællesskab.
Valg af Bestyrelsesmedlemmer
Følgende Bestyrelsesmedlemmer stillede op til genvalg:
Dorte Hoff Erichsen
Camilla Flensborg
Bent Hougaard
Martine Rasmussen
Derudover stillede Luna Woer op, der præsenterede sig selv og konstaterede, at hun så ville blive Bestyrelsens yngste medlem. Luna Woer har en baggrund i restaurationsbranchen fra både Danmark, Norge og Sverige, er uddannet serviceøkonom og har tidligere arbejdet med online markedsføring.
Alle blev valgt for de næste 2 år, og Bestyrelsen ser nu således ud:
Dorte Hoff Erichsen – Formand, genvalgt på Generalforsamlingen 2025
Camilla Flensborg – Næstformand, genvalgt på Generalforsamlingen 2025
Lui Jensen, Stella Maris – Kasserer, Repræsentant for Turistforeningen for Sydfyn
Mette Lindahl, Børsen Gastropub – Beværterforeningen for Svendborg og omegn af 1884
Tom Pedersen, Hotel Christiansminde – Lokal repræsentant fra Hotel og Restauration
Anne Hjortenberg – Cittaslow-certificeret repræsentant
Andreas Cæsar Møller Jensen, Svendborg Sennepsfabrik – Lokal fødevareproducent
Kirsten Juul Petersen – valgt på Generalforsamlingen 2024
Bent Hougaard – genvalgt på Generalforsamlingen 2025
Martine Rasmussen – genvalgt på Generalforsamlingen 2025
Luna Woer – valgt på Generalforsamlingen 2025
Valg af ekstern revisor
Foreningens revisor gennem mange år, Esben Buch-Andersen, ønskede at stoppe, og Bestyrelsen foreslog Erik Potempa, tidligere privatkundechef i Fynske Bank som ny revisor. Han blev budt velkommen af Forsamlingen, og Esben Buch-Andersen modtog en kurv med lokale specialiteter som tak for sit store arbejde for Foreningen.
Eventuelt
Fra Forsamlingen blev der ønsket en drøftelse af, hvor Foreningen er ved at bevæge sig hen. Der lød en bekymring for, at den bevæger sig i en mere mainstream retning med mere fokus på turisme, under indflydelse af Svendborg Event og Turisme.
Det fik Lui Haas Jensen til at beskrive, hvordan Foreningen er båret af idealisme og hjerteblod - i en grad, som vi virkelig kan være stolte af. Det skal vi værne om, og vi skal bevare vores integritet, også i nye samarbejder som f.eks. med Svendborg Event og Turisme.
Hvordan vi bedst gør dét, skal vi have en drøftelse af i Foreningen, og det er nu op til Bestyrelsen at komme med et forslag til, hvordan vi gør det på den bedste måde.