Velkommen i det fri, vi skal i dag lave 5 retter mad her på stranden, husk at holde hygiejnen og humøret højt, også hvis det regner😉.

Vi skal i dag lave 5 retter. De er nemme at lave, hvis man først har fundet ingredienserne, det skal det være, da man agerer i det fri og nok ikke altid har mulighed for at lave retterne under de samme vilkår som i sit køkken.

Vi starter med:

Strandsnegle serveret med smørdampet strandmælde                                                     4 personer

24 strandsnegle

4 håndfulde strandmælde

1 fed hvidløg

4 spsk. Smør

Salt og peber

Skyl sneglene og smelt smørret i en pande med det finthakkede hvidløg, tilsæt sneglene i ca. 2 minutter og læg strandmælder i panden, krydr og sauter af, anret i små skåle og server straks, dette er en ret der skal laves i sidste øjeblik og serveres med det samme!

Røget makrel på pandebrød med ristet tang                                                                       8 personer

1 stk. makrel

1 glas røgsmuld

Salt og peber

Rens og fileter makrellen, husk at krydre! Hoved og indmad kan bruges til krabbefangst (Suppe).

Placer røgsmuld i røgkassen, sammen med fisken og røg den over bål eller gasblus i ca. 8-10 minutter, alt efter varmekildens beskaffenhed.

Pandebrød                                                                                                                                 8 personer

20 g. gær

½ lunken vand

1 spsk. Olie

2 spsk. Sukker

1 spsk. Salt

120 g. durummel

750 g. hvedmel

Eventuelt hakkede strandurter som smagsgiver.

Rør gæren ud i vandet, tilsæt resten undtagen strandurter, lad dejen hæve, del den i 16 og lad den hæve igen, sæt en pande over med olie og steg pandebrødene, drys med strandurterne, sørg for at de er gennemstegt inden servering.

Stegt tang

200 g. vaskede topskud af for eksempel blæretang.

½ Citron

Salt og peber

Steg tangen på en pande i olei, du vil opdage den skifter farve og bliver flot grøn, smag til og krydr. Anrettes på pandebrød med røget makrel, dejlig hapser.

Lille salat af strandurter med rapsolie og hybenrose-eddike                                                        4 personer

4 store håndfulde grønt, efter Mariannes vejledning

4 spsk. Rapsolie

2 spsk. Hybenroseeddike fra året før

Salt og peber

Smag dressingen til og garner med det grønne, anrettes pænt og luftigt, pynt eventuelt med hybenrose blade og server straks, salat er følsom overfor eddike, så tag det i betragtning.

Stegt fangst med saute af strandarve og strandkål, dertil strandsennepscreme og nye kartofler     4 personer

400 g. fisk i fileter

2 håndfulde strandarve, skyllet godt

2 håndfulde skrællet og renset strandkål i stave

600 g. nye kartofler

2 spsk. Grov sennep

2 spsk. Tørret tang

1 dl. Hvidvin

1 dl. Muslingefond

½ l. piskefløde

Salt og peber

Sæt kartoflerne over, orden strandgrønt og sæt hvidvin over at koge til 50 %, tilsæt fløde, muslingefond og tørret tang, kog ind til passende konsistens og smag først til derefter. Blancher det grønne, steg fisken imens og når alt er klart, anretter man, eller serverer i skåle og på fade.

Jordbær serveret med Hyldeblomst-sabayonne og sprøde skærme                                              4 personer

1 bakke jordbær renset og skåret i halve

Sabayonne:

2 æggeblommer

50 gr. Sukker

1 dl. Hyldeblomstsaft

Skal og saft af en citron

Sprøde skærme:

4 hyldeblomstskærme, renset for insekter, men ikke skyllet!!!!!

150 g. hvedemel

2 æg hele

2 dl. Sødmælk

Olie til stegning.

Vi starter med den svære sabayonne, som kræver årvågenhed og omsorg. Kom æggeblommerne i en gryde over vandbad. Tilsæt resten af ingredienserne og pisk som en gal, mens massen varmes op. Når sabayonnen nemt dækker bagsiden af en ske og ikke løber til, hvis man trækker en finger over skeen, er den færdig og legeret, sæt på køl, hvis det er en mulighed.

Lad bare stilkene blive på skærmene imen vi laver denne ret. Lav en dej af æg, mel og mælk, dyp skærmene forsigtigt i dejen og frituresteg dem til de er sprøde og lysebrune. Sæt dem på fedtsugende papir og klip stilkene af, anret jordbær ovenpå og garner med sauce Sabayonne.